風水名家網

術數師之風-玄學論壇(2013 生肖運程, 風水 ,玄學 ,占卜 ,算命, 改名)

「註冊」
搜索
热搜: 活動 交友 discuz
算命師比賽八字起盤紫微斗數起盤聯絡我們

[學業] 進修課程一問.... [复制链接]

聲望
449 點
風幣
6418 元
存款
100000 元
香港青年術數家協會Facebook群組
呢排都諗緊今年再PART TIME進修... 但有好多COURSE都好似好有用... 又有D COURSE又有興趣...所以都未完全落實朝邊個方向進修...

今日下午係公司忽然想睇下究竟讀D咩好... 讀左會唔會係事業上有幫助... 又或者真係讀時,有d咩要留意呀...

奇門盤如下:-

2010年 5月 20日 16時2分
庚寅年 辛巳月 庚午日 甲申時
時空亡:甲申旬 午未空
節氣:立夏中元  陽遁1局
值符天沖星落3宮  值使傷門落3宮
┌─── ── ─┬─ ── ─┬─ ── ───┐
│╲   午青  │  未空  │  申虎   ╱│
│ ┌─ ── ─┼─ ── ─┼─ ── ─┐ │
│巳│  騰蛇  │  太陰  │  六合  │酉│
│勾│  杜門 辛│  景門 乙│壬 死門 己│常│
│ │  天輔 辛│  天英 乙│禽 天芮 己│ │
├─┼─ ── ─┼─ ── ─┼─ ── ─┼─┤
│ │  值符  │      │  白虎  │ │
│辰│  傷門 庚│      │  惊門 丁│戌│
│合│  天沖 庚│     壬│  天柱 丁│玄│
├─┼─ ── ─┼─ ── ─┼─ ── ─┼─┤
│ │  九天  │  九地  │  玄武  │ │
│卯│  生門 丙│  休門 戊│  開門 癸│亥│
│朱│  天任 丙│  天蓬 戊│  天心 癸│陰│
│ └─ ── ─┼─ ── ─┼─ ── ─┘ │
│╱   寅蛇  │  丑貴  │  子后   ╲│
└─── ── ─┴─ ── ─┴─ ── ───┘

邵問津, 劉克勤作品 奇門遁甲排盤程式 [td]吉格:
第8宮 九遁-神遁 丙+生+九天
宜攻虛, 開路, 塞河, 造像, 教化兵卒
第8宮 三奇之靈 開,休,生+乙,丙,丁+太陰,六合,九天,九地
共臨其方位, 為吉道清靈, 用事俱吉
第7宮 三奇貴人升殿 丁+兌宮
百事可為
天顯時格 乙,庚日甲申時
宜行兵, 戰鬥, 上官, 求財, 遠行, 有罪者也能赦免
凶格:
第3宮 歲格 庚+地盤年干
用事大凶, 這時行兵遠行謀事皆不利
只宜捕捉盜賊或尋找走失之人
第3宮 日格(伏干格) 庚+地盤日干
主客皆傷, 尤不利主, 這時行兵遠行謀事皆不利
第3宮 飛干格 天盤日干+庚
主客皆傷, 尤不利客, 這時行兵遠行謀事皆不利
星伏吟
門伏吟

當然,想讀d咩其實都可以講.... 不過,我諗住俾大家試下估下我想讀d咩不同類型的courses...  唔該晒....
歡迎各位註冊!!
傅梓量

聲望
3595 點
風幣
46498 元
存款
0 元
斷:
1.你讀左ga話對你事業幫助唔大,幫助很小。
2.至於你想讀什麼course,我估係一d人際關係一類課程,如nlp身心語言程式學。
3.盤看呢個course用極少錢,而且有得取回一部份錢,看來似是政府的持續進修基金課程。
4.呢個course你識到的朋友或同學大多沒有自信,有自殘傾向,跟他們沒有什麼話題談得上。
5.你跟導師有緣,很易吸納明白老師說的內容。
6.這個course在6月開課,也是一個短期課程來的。
李文淵命理改名

聲望
449 點
風幣
6418 元
存款
100000 元
其實呢個斷卦時間前,我係睇緊一個理工的中國民商法學有關課程,讀完證書課程後,可再進一步進修碩士課程... 因為呢期工作上涉及中國商法的事... 所以在想緊呢個COURSE會唔會有所幫助...

六月面試, 八月交學費.... 第一期課程九月開學 (HK$50,000)...修讀年期順利約一年多一點...之後第二期課程(HK$20,000)係碩士論文部份...約年半左右...

咁看來遠水不能救近火... 都係唔自己靠自己去讀啦...

聲望
449 點
風幣
6418 元
存款
100000 元
2# Goran

其實除了法學課程外...我都有考慮過其他課程...
有舊同學傾開...大家都講過話有興趣讀心理學D COURSE,都諗過搵D SHORT COURSE試下先...
我覺得個奇門盤反而SHOW左呢個信訊....
1 --> 咁呢D SHORT COURSE真係唔會在工作上有咩大幫助...
2 --> 心理學,都同人有關...
4 & 5 就真係要讀過先知...不過,呢D SHORT COURSE程度應該好一般, 應該問題不大...
3 --> 個COURSE係平... 應該千幾蚊...有無得CLAIM我就無研究...
6 --> 應該在七月開學...

聲望
449 點
風幣
6418 元
存款
100000 元
除左上述所講的課程外,我都仲考慮過修讀中醫課程... 不過如果真係一讀又係多個寒暑....
咁時間及金錢上又要再配合一下... 重點係, 不能進修其他碩士課程... 雖然短期內唔再進修不是問題, 但係今日無需要,唔代表明天無呢個需要....
所以當中如何取捨呢...也需要詳細考慮...

不知道GORAN 又看不看到當中玄機...

聲望
3595 點
風幣
46498 元
存款
0 元
2# Goran

其實除了法學課程外...我都有考慮過其他課程...
有舊同學傾開...大家都講過話有興趣讀心理學D COURSE,都諗過搵D SHORT COURSE試下先...
我覺得個奇門盤反而SHOW左呢個信訊....
1 --> 咁呢D SHORT COURSE ...
eggtart 發表於 2010-5-22 00:45

哦!~原來如此的。
李文淵命理改名

聲望
3595 點
風幣
46498 元
存款
0 元
其實呢個斷卦時間前,我係睇緊一個理工的中國民商法學有關課程,讀完證書課程後,可再進一步進修碩士課程... 因為呢期工作上涉及中國商法的事... 所以在想緊呢個COURSE會唔會有所幫助...

六月面試, 八月交學費.... 第 ...
eggtart 發表於 2010-5-22 00:38

讀中國民商法學課程對你事業只有小幫助,但工作上也不見得會因此而變得順利。
歡迎各位註冊!!

聲望
449 點
風幣
6418 元
存款
100000 元
哦!~原來如此的。
Goran 發表於 2010-5-22 01:48

係呀...果朝早,我個舊同學仲SEND左D資料俾我睇...
讀呢個COURSE反而要讀容易好多...
因為時間短... 價錢平... 又唔使測驗考試....

聲望
3595 點
風幣
46498 元
存款
0 元
除左上述所講的課程外,我都仲考慮過修讀中醫課程... 不過如果真係一讀又係多個寒暑....
咁時間及金錢上又要再配合一下... 重點係, 不能進修其他碩士課程... 雖然短期內唔再進修不是問題, 但係今日無需要,唔代表明天 ...
eggtart 發表於 2010-5-22 01:00

中醫課程不利你,恐怕你會學中醫學得很吃力,也不能活學活用當中所學的知識。

聲望
449 點
風幣
6418 元
存款
100000 元
中醫課程不利你,恐怕你會學中醫學得很吃力,也不能活學活用當中所學的知識。
Goran 發表於 2010-5-22 01:59

OH..   我都諗我可能無呢方面天份...

咁如果係讀人事管理 或 心理學果類係咪會較適合我.... 當然我講就唔係SHORT COURSE啦... 係認授性課程...
李文淵命理改名